پیشرفت تکنولوژی کارایی و در نتیجه قطعات کامپیوتر ها نیز پیچیده تر شدند.چند سالیست که کامپیوتر به یکی از ملزومات زندگی بدل شده است. مشاغل، سازمان ها، کسب و کار ها، امور خیریه، سرگرمی و تفریح در سرتاسر جهان همگی به نوعی با کامپیوتر ارتباط دارند.اگر به کار های فنی و تعمیراتی علاقه دارید با شرکت در دوره آموزش تعمیر لوازم خانگی در تبریز می توانید درآمد خود را بیشتر کنید.
بنابراین درک سازوکار این ماشین پیشرفته و آشنایی با قطعات کامپیوتر خالی از لطف نیست، ضمن اینکه برای سر در آوردن از آن به تخصص بالایی نیاز ندارید. در این مطلب می خواهیم نگاهی به قطعات اصلی تشکیل دهنده کامپیوترها داشته باشیم. برای آشنایی با قطعات کامپیوتر شرکت در دوره ICDL تبریز پیشنهاد می شود.
معرفی اجزای کامپیوتر
اجزای کامپیوتر به دو دسته کلی سخت افزار و نرم افزار تقسیم می شوند. سخت افزار ها قسمت هایی از کامپیوتر هستند که می توان آن ها را لمس کرد. سخت افزار کامپیوتر شامل موارد زیر است:
- مانیتور (monitor)
- ماوس (mouse)
- صفحه کلید (keyboard)
- ذخیره کننده اطلاعات کامپیوتر (computer data storage)
- هارد دیسک (HDD)
- کارت های گرافیک (graphic cards)
- کارت های صدا (sound cards)
- حافظه (memory)
- مادربورد (motherboard)
نرم افزار ها اما برنامه هایی هستند که روی کامپیوتر ها نصب می شوند. مانند نرم افزار ورد که روی کامپیوتر شما قابل نصب است، یا نرم افزار های مثل فتوشاپ و اکسل و…
کیس کامپیوتر
کیس یا پوسته کامپیوتر اصلیترین قسمت محسوب میشود؛ زیرا تمام قطعات درون آن قرار میگیرد در نتیجه باید به گونهای انتخاب شود تا در نصب قطعات دچار مشکل نشوید.
کیسهای در اشکال و اندازههای گوناگونی در بازار موجود است تا هر شخص متناسب با نیاز و سلیقه خود بتواند بهترین گزینه را انتخاب کند به طور مثال کیسهای ساده طوسی یا مشکی رنگ در بازار موجود است که هیچ ویژگی یا قابلیت خاصی ندارد.
مدلهای دیگری نیز وجود دارد که دارای نورپردازی داخلی و طراحی خاص است.اندازههای کیس کامپیوتر به عنوان فرم فاکتور شناخته میشود و هر یک متناسب با مادربردهای خاصی است که در ادامه مدلهای مختلف را مشاهده میکنید:
- فرم فاکتور بسیار کوچک: پشتیبانی از مادربردهای Mini ITX
- فرم فاکتور کوچک: پشتیبانی از مادربرد micro ATX
- فرم فاکتور استاندارد: پشتیبانی از مادربردهای استاندارد ATX
- فرم فاکتور بزرگ: پشتیبانی از مادربردهای ATM و XL-ATX
مادر برد کامپیوتر
مادربرد یا برد اصلی تخته مداری الکتریکی است که بخشهای گوناگون کامپیوتر مانند واحد پردازنده مرکزی، حافظه دسترسی اتفاقی(RAM) و… بر روی آن سوار میشوند و قطعههای بسیار کاربردی و مهم دیجیتالی نظیر بایوس (BIOS) در آن قرار گرفتهاند. در کامپیوترهای اپل آن را برد منطقی مینامند.
مادربرد اصلیترین بخش قطعات کامپیوتر بهشمار میرود و مستقیماً داخل کیس نصب میشود و کار آن کنترل کردن پردازشگر مرکزی و ارتباط دادن آن با قسمتهای دیگر است. خود پردازشگر با هیج کدام از ابزار آلات بیرونی ارتباط مستقیم ندارد و همانطور که از نامش پیداست تنها یک پردازندهاست.
ارتباط پردازشگر با ابزار خارجی (به جز در موارد معدود) توسط بایوس انجام میگیرد و در حقیقت بین پردازشگر و ورودی/خروجیها همواره یک مدار واسط وجود دارد.انتخاب مادربرد ، یکی از تصمیمات مهم در زمان تهیه و یا ارتقاء یک کامپیوتر است .
انتخاب فوق ، علاوه بر تاثیر مستقیم بر عملکرد فعلی سیستم ، بیانگر انعطاف سیستم در زمان ارتقاء نیز می باشد . قابلیت های فعلی یک کامپیوتر و پتانسیل های ارتقاء آن در آینده ، جملگی به نوع مادربرد انتخابی بستگی خواهد داشت .
امروزه بر روی مادربردها ، پورت های پیشرفته ای نظیر FireWare IEEE 1394 و یا USB 2.0 و حتی کارت های ( تراشه ) صدای شش کاناله و کنترل های RAID وجود داشته که می توان از آنان در زمان ارتقاء سیستم و بدون نیاز به نصب امکانات جانبی دیگر ، استفاده بعمل آورد.
CPU یا واحد پردازش مرکزی
CPU از دیگر قطعات کامپیوتر است که به عنوان مغز کامپیوتر شناخته میشود و تمام اطلاعات را در سطح محاسباتی پردازش میکند؛ CPU اطلاعات را از RAM دریافت میکند تا برای انجام فعالیتهای مختلف پردازش کند.
یک پردازنده هنگامی که تحت بارگذاری شدید قرار میگیرد، گرمای بسیاری تولید میکند و هنگامی که روی سرعت کلاک بیشتر تنظیم شود داغتر نیز خواهد شد که این حالت اورکلاک گفته میشود. به همین دلیل وجود یک هیت سینک و فن در کنار این قطعه بسیار مهم است. جهت آشنایی هر چه بهتر با این موضوع در دوره ICDL تبریز حضور یابید. برای اطلاع از هزینه دوره ICDL در تبریز کلیک کنید.
پردازندهها معمولاً در سوکت که از اهرم یا قفل همراه با صفحه لولایی تشکیل شده است و روی برد اصلی قرار میگیرد، زیر این سوکت تعداد بسیاری پد مسی قرار گرفته تا با اتصال تماس الکتریکی پردازنده به مادربرد متصل شود. البته راههای دیگری برای اتصال CPU به مادربرد وجود دارد که در ادامه با چند نمونه از آنها آشنا میشوید:
- ZIF: این سوکت برای اتصال پردازنده مناسب است، اما بیشتر در مادربردهای قدیمی مشاهد میشود. در این روش از مکانیسم اهرمی برای نگهداری پینهای پردازنده استفاده میشود
- PGA: این سوکت نیز مانند مورد قبلی، اما با گام و تعداد پین متفاوت است.
- LGA: امروزه در بیشتر مادربردها سوکت LGA مشاهده میشود که متشکل از یک صفحه لولایی به همراه اهرم است و با یک گیره پردازنده را نگه میدارد.
- BGA: در این روش پردازنده به صورت مستقیم روی مادربرد لحیم میشود و آن را تبدیل به یک بخش غیر قابل تعویض میکند که از همین جهت روش نامناسب برای اتصال است.
مفید و کاربردی